Lista aktualności
Konferencja "Dobre z lasu- zdrowo jemy, zdrowo żyjemy"
Konferencja "Dobre z lasu- zdrowo jemy, zdrowo żyjemy"
Dnia 28 września 2018 w Pałacu w Brunowie odbyła się Międzynarodowa Konferencja „Dobre z lasu – zdrowo jemy, zdrowo żyjemy”. Celem Konferencji było podniesienie świadomości ekologicznej społeczeństwa w zakresie możliwości racjonalnego i zrównoważonego wykorzystania dóbr natury w życiu codziennym z uwzględnieniem zasad ochrony środowiska naturalnego. Ważnym aspektem było pokazanie społeczeństwu zależności pomiędzy tym, jakie produkty oferuje nam las, a prawidłowym korzystaniem z zasobów przyrodniczych. Podczas konferencji zaprezentowane zostały tematy dotyczące pszczelarstwa i ochrony pszczół, zielarstwa i prawidłowego zbioru roślin w odniesieniu do gatunków chronionych oraz siedlisk przyrodniczych, a także tematy z zakresu gospodarki łowieckiej - w tym prawidłowe gospodarowanie populacją zwierzyny i możliwości wykorzystania dziczyzny. W konferencji udział wzięli odbiorcy z Niemiec, Węgier, Słowacji oraz z Polski, w tym z obszaru Dolnego Śląska. Organizacja konferencji dofinansowana została ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu.
Podczas konferencji zaprezentowano dziewięć referatów:
1. „Pszczelarstwo dawniej i dziś”
- prowadzący: Marek Biardzki, Nadleśnictwo Lwówek Śląski (POLSKA)
- prowadzący: Csaba Dobre - Kecsmár, Egererdo Zrt. (WĘGRY)
3 „Las jako bezpłatne i naturalne źródło pożywienia”
- prowadzący: Jörn Zöller Schutz Gemeinschaft Deutscherwald (NIEMCY)
4 „Prezentacja żywności i Centrum Ziołolecznictwa w Panschwitz - Kuckau”
– prowadzący: Raphaela Lehman, Christlich Soziales Bildungswerk (NIEMCY)
– prowadzący: Anna Rumińska, Slow Food Dolny Śląsk, Chwastożercy (POLSKA)
6. „Produkty przedsiębiorstwa państwowego LESY SR - Zdrowe produkty dzikiej przyrody"
- prowadzący: Peter Kovacik – Generalna Dyrekcja Lasów Słowackich (SŁOWACJA)
– prowadzący: Ralf Jäkel, HessenForst - Nadleśnictwo Wettenberg (NIEMCY)
8. „Średniowieczna medycyna z lasu”
- prowadzący: Urlike Henrich, HessenForst - Nadleśnictwo Wettenberg (NIEMCY)
9. „Dobre z lasu w kuchni molekularnej”
– prowadzący: Zofia Rak, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach (POLSKA)
W przerwie pomiędzy referatami zaprezentowane zostały stoiska tematyczne dotyczące pszczół, zielarstwa oraz wykorzystania tradycyjnych leśnych produktów w nowoczesnej kuchni molekularnej. Na stoisku dotyczącym pszczół prezentowane były zagadnienia dotyczące zachowania rodzin pszczelich, ich wymagań środowiskowych oraz samej techniki pozyskiwania pożytków. Zaprezentowano zarówno nowoczesne, jak i stare przyrządy wykorzystywane w pszczelarstwie, stworzone z naturalnych surowców, które na co dzień spotkać można już coraz rzadziej.
Pani Anna Rumińska na stoisku edukacyjnym zaprezentowała różne gatunki popularnych roślin, które można wykorzystywać w codziennej kuchni. Jednocześnie omawiane były miejsca i zasady zbioru roślin.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stoisko tematyczne dotyczące wykorzystania tradycyjnych leśnych produktów w nowoczesnej kuchni molekularnej.
Organizacja konferencji dofinansowana ze środków
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska
I Gospodarki Wodnej
We Wrocławiu